Nyheter från institutionen

Får 100 000 kronor till celiakiforskning

2014-10-17
Fredinah Namatovu, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, har tilldelats 100 000 kronor i forskningsanslag av Svenska Celiakiförbundet.

Dyrt att bli sjuk i Vietnam

2014-10-07
Risken att drabbas av katastrofala privata sjukvårdsutgifter och därför hamna under fattigdomsgränsen, är stor för äldre-hushållen i Vietnam. Det visar Curt Löfgren i en avhandling som försvaras vid Umeå universitet den 10 oktober.

Bakslag för förebyggande kostråd mot glutenintolerans hos högriskbarn

2014-10-02
Barn som har hög risk att drabbas av glutenintolerans får inte minskad risk att utveckla sjukdomen, trots förebyggande behandling med små doser gluten när de är fyra till sex månader gamla. Detta enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Stressade får återhämtning i skogen

2014-09-25
Vistelser i skog och mark lindrar besvär och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det konstaterar Elisabet Sonntag-Öström i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet, den 30 september.

Kultur – tema för höstens Vetenskapsluncher

2014-09-25
Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk. Skönhet i matematik. Hälsa för musiker. Stadsomvandlingen i Kiruna. Det är några av ämnena på de tio vetenskapsluncher som Umeå universitet bjuder in till med start torsdagen 2 oktober. Den röda tråden för höstens föreläsningar är kultur.

The Lancet hyllar svensk modell för allmänmedicinsk forskning

2014-09-19
Den modell för allmänmedicinsk forskning som har tagits fram vid den nationella forskarskolan i allmänmedicin, Umeå universitet, kan bli räddningen för den allmänmedicinska forskningen i ett internationellt perspektiv. Det skriver Richard Horton, chefredaktör vid tidskriften The Lancet i veckans num...

Umeåforskare tar plats i Vita huset

2014-09-11
Joacim Rocklöv, forskare vid enheten för epidemiologi och global hälsa, kommer att medverka i en workshop om infektionssjukdomen dengue i Vita huset i Washington, USA, den 15 september.

Högt saltintag hos rökare fördubblade risk för reumatisk sjukdom

2014-09-11
Rökare som äter mycket salt mat har dubbelt så hög risk att utveckla den reumatiska sjukdomen reumatoid artrit, jämfört med dem som har ett lågt saltintag. Detta enligt forskning från Umeå universitet, som publiceras i tidskriften Rheumatology.

Sidansvarig: Lena Mustonen
2008-10-21

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus