......

 
Till umu.se

Nyheter från institutionen

Minnet kan förbättras vid minskad vikt

2015-05-21
Viktnedgång vid fetma och typ 2-diabetes kan förbättra hjärnans aktiveringsmönster vid minnestester och även normalisera omsättningen av stresshormonet kortisol. Det visar den avhandling som Andreas Stomby försvarar vid Umeå universitet den 27 maj.

Stipendium från Max och Edit Follins Stiftelse till Niklas Lenfeldt

2015-05-20
Niklas Lenfeldt, Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap, som är civilingenjör och har doktorerat i neurologi, har tilldelats stipendium från Max och Edit Follins Stiftelse.

Tre program får hög kvalitet

2015-05-19
Läkarprogrammet, kandidatexamen i omvårdnad och magisterexamen i idrottsmedicin vid Umeå universitet fick för drygt ett år sedan bristande kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärdering. Efter analyser och åtgärdsprogram uppfyller de nu kvalitetskraven för högre utbildning och Universitetskans...

Umeåforskare presenterar ebolarapport i Sierra Leone

2015-05-12
Forskare vid Umeå universitet har genomfört ett projekt för att identifiera insatser som behöver genomföras för att befolkningen i Sierra Leone ska kunna stoppa smittspridning av ebola. Nu har en rapport presenterats för landets regering.

SR Vetenskap: Förtroende viktigt vid ebolautbrott

2015-05-12
Forskare vid Umeå universitet har studerat lokalbefolkningens syn på ebolaubtrottet i Sierra Leone. En viktig insikt är att låta smittskyddsinformationen spridas på lokal nivå, av någon som befolkningen har förtroende för – som komplement till t.ex affischer, radio- och tv-inslag på engelska – för a...

Parallella vårdsystem skapar osäkerhet i låginkomstländer

2015-05-06
Att stärka integrationen mellan nationella hälsoarbetarprogram och den övriga sjukvården i låg- och medelinkomstländer är avgörande för att insatserna ska få avsedda effekter genom hela vårdkedjan. Det konstaterar Joseph Mumba Zulu i den avhandling som han försvarar vid Umeå universitet, den 8 maj.

30 år av utveckling inom omvårdnadsforskning

2015-05-04
Han var den första doktoranden hos Sveriges första professor i omvårdnad och var landets förste man att disputera i ämnet omvårdnad. Han heter P-O Sandman och han disputerade 1986, landets första professor i omvårdnad var Astrid Norberg och lärosätet var Umeå universitet.

Umeå-forskare uppmärksammad i etiopisk media

2015-04-30
Tesfay Gebrehiwot kommer från Etiopien och disputerade vid Umeå universitet i slutet av april på en avhandling om mödra- och förlossningsvård i Etiopien. Nu har hans forskning uppmärksammats i Etiopien av den engelskspråkiga tidskriften Addis Standard.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Stina Back
2008-10-21

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus
901 87 Umeå 

Besöksadress
Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4trp

Kontaktformulär

Prefekt

Ulf Näslund
Medicin

Ställföreträdande prefekt

Bo Carlberg
Medicin

Prenumerera på RSS-nyheter

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på våra nyheter i RSS-format
RSS-nyheter

Fler RSS-flöden från
Umeå universitet