Nyheter från institutionen

DN Debatt: ”Extremväder kommer att påverka svenska folkhälsan”

2018-08-17

Läkartidningen: Värmeböljan ett problem för vården

2018-07-13
– Vi har i forskning använt Stockholmsregionen som studieområde och kunnat se att tre dygn i sträck med 27 grader som maxtemperatur ger cirka tio procents förhöjd dödlighet. Vid 30 grader handlar det om 20 procent, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Nytt hopp i kampen mot Skelleftesjukan

2018-07-05
Forskningen har kommit till vad som kan bli något av ett genombrott i behandlingen av den ärftliga så kallade Skelleftesjukan, Familjär amyloidos med polyneuropati. Det är två olika läkemedel som i studier har visat sig kraftigt kunna bromsa sjukdomen.

Mobilapp hjälper män med urinläckage

2018-06-29
Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en app till mobiltelefonen för män som ska genomgå eller har genomgått en prostatacanceroperation. Appen är en hjälp att träna muskler i bäckenbotten och motverka urinläckage, något som även kan drabba män.

7 600 svenskar per år kan dö av luftföroreningar

2018-06-18
Trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar dör 7 600 personer i förtid varje år på grund av exponering för framförallt kvävedioxid och partiklar. Varje dödsfall motsvarar en förlust av drygt elva levnadsår. De sammanlagda hälsoeffekterna beräknas kosta samhället motsvarand...

Bilavgaser och vedeldning ökar demensrisk

2018-06-14
Att andas in bilavgaser eller rök från vedeldning orsakar inte bara astma och risk för hjärtkärlsjukdom, det ger också risk att drabbas av demens. Och det även vid nivåer som ligger under gränsvärdena för luftkvalitet. Det visar en ny långtidsstudie vid Umeå universitet.

Tjugotre nya pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-06-11
Umeå universitet har nu ytterligare 21 meriterade och två excellenta lärare. Det är resultatet av den senaste omgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 162 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet.

Rökande mormor men inte farmor ökar risk för astma hos barnbarn

2018-06-11
Barn löper ökad risk att drabbas av astma om mormor har rökt under sin graviditet för länge sedan, även om barnets mamma är helt rökfri. Däremot har det ingen betydelse om barnets farmor har varit rökare. Det visar forskning vid Umeå universitet.

Sidansvarig: Stina Back

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4 trp