Nyheter från institutionen

Läkemedel ger chans till behandling av Skelleftesjukan

2018-10-19
Dödligheten minskade markant för patienter med Skelleftesjukan som fick läkemedelssubstansen tafamidis. Även sjukhusinläggningarna minskade och patienterna fick bättre rörelseförmåga och livskvalitet. Det visar en internationell studie som patienter i Västerbotten har deltagit i.

Hedersdoktor Denis Mukwege får Nobels fredspris

2018-10-10
Denis Mukwege, medicine hedersdoktor vid Umeå universitet, tilldelas Nobels fredspris 2018 för sitt arbete med att motverka sexuellt våld mot kvinnor och barn i östra Kongo och hans oförtröttliga kamp för mänskliga rättigheter.

Utlysning av medel för gemensam postdoktorresurs

2018-10-09
Wallenberg Centrum för Molekylär Medicin, WCMM, utlyser forskningsmedel för en gemensam postdoktorresurs på två år inom infektionsbiologi, neurovetenskap, cancer eller metabola sjukdomar inklusive diabetes. Ansök senast 1 december.

Forte beviljar drygt 50 miljoner till Umeåforskare

2018-10-03
Tio forskningsprojekt och program vid Umeå universitet delar på drygt 50 miljoner kronor från Forte - Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Privatiserad utbildning gav inte fler läkare i Tanzania

2018-10-03
Många utbildas, få anställs och ännu färre stannar kvar i läkaryrket på landsbygden. Det är resultatet efter en stor hälsovårdsreform i Tanzania där man tog hjälp av den privata sektorn för att utbilda och behålla vårdpersonal. Det visas i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Enzymer i blodet har betydelse för KOL

2018-10-03
Enzymer som utsöndras av celler i kroppens immunförsvar kan bryta ned lungvävnad och orsaka eller förvärra kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Genom att studera enzymerna i blodprov ges nya möjligheter att utvärdera symtom och prognos vid sjukdomen. Det visas i en ny avhandling vid Umeå universite...

Hushållens resultat i klimatmatchen presenteras

2018-09-21
Vad är hushåll i Umeå beredda att göra för att minska sin klimatpåverkan? Det presenteras under hållbarbetsveckan SEE när resultaten i Klimatmatchen nu sammanställs. Utmaningen ingår i en europeisk forskningsstudie.

Sidansvarig: Stina Back

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4 trp