Nyheter från institutionen

Svaj och ojämn gång kan förutspå fallolyckor

2018-02-07
Genom att studera hur personer går och står kan man i viss mån förutsäga vilka äldre som löper ökad risk att falla och drabbas av benbrott. Det visar Jonas Johansson i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Varmare klimat kan ge Europa denguefeber

2018-01-30
Stora delar av Europa kan drabbas av den fruktade sjukdomen denguefeber om inte klimatförändringarna dämpas. Det visar Jing Helmersson i en ny avhandling vid Umeå universitet. Det är den mygga som kan överföra sjukdomen som behöver viss temperatur och luftfuktighet för att spridas.

Verkningslöst sänka allmän gräns för högt blodtryck

2018-01-23
Blodtryckssänkande läkemedel till friska personer med blodtryck under 140 ger inget ytterligare skydd mot hjärtkärlsjukdom. För några kan det istället ha negativa effekter. Det visar Mattias Brunström i en ny avhandling vid Umeå universitet som får extra aktualitet efter nya riktlinjer i USA och dis...

Kliniska forskare får WCMM-medel för postdoktoral meritering

2018-01-19
Wallenberg centrum för molekylär medicin, WCMM, har beviljat 11 läkare tidigt i den kliniska karriären 4-åriga forskningsförordnanden (50 procent) med/eller driftstöd á 2 miljoner kronor.

Stenålderskost mer hälsosam för överviktiga kvinnor

2018-01-18
Överviktiga kvinnor efter klimakteriet som äter så kallad stenålderskost får en varaktig viktminskning. De får även lägre nivåer av riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det visar en ny studie vid Umeå universitet.

Stort forskningssamarbete kring astma och KOL

2018-01-10
Forskningsprojektet Nordic EpiLung Study, som har fått ett stort forskningsanslag, ska under fyra år studera astma och KOL i Sverige, Norge och Finland.

Flera viktiga miljöfaktorer påverkar invånarna i norra Sverige

2018-01-08
Andelen rökare och passiv rökning minskar i norra Sverige, medan andelen som är besvärade av bilavgaser vid bostaden inte visar någon sjunkande trend. Det visar den tredje miljöhälsoenkäten som nu presenteras i en ny rapport.

Seminarier: Den jämlika hälsan

2018-01-08
Under våren hålls seminarier på temat Den jämlika hälsan. Den inleds 22 februari med "U-CHEC Gala" på eftermiddagen i Betula och Common Ground.

Sidansvarig: Stina Back

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4 trp