Till umu.se

Nyheter från institutionen

Världsunik forskningsstudie lanseras i Umeå

2016-08-31
Idag lanseras Sveriges största forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lungor. Genom det nationella projektet SCAPIS ska världens största kunskapsbank byggas upp för framtida forskning kring individuella faktorer för hjärt- och lungsjukdom. SCAPIS, som görs vid Umeå universitet och Norrlands univers...

SR: Stora samhällsvinster om bilister börjar cykla

2016-08-31
"40 procent av dagens bilister i Storstockholm har så kort avstånd till arbetet att de skulle kunna bli cyklister. Det handlar om 110.000 bilister, säger Peter Schantz, professor vid GIH och gästprofessor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. – Jag är ganska säke...

ALS ice bucket challenge 2016 – en iskall utmaning!

2016-08-19
En riktig kalldusch väntar ALS-forskargruppen i Umeå. Måndagen den 22 augusti kommer Björklövens A-lag att hälla isande kallt vatten över forskargruppen i årets ”ALS ice bucket challenge”, utanför ishallen T3 Center.

Reningen av dricksvattnet kan vara otillräcklig för att hindra magsjuka

2016-06-30
Människor kan bli magsjuka av det kommunala dricksvattnet även utan att några utbrott upptäcks. Det visar en ny studie från Umeå universitet och Livsmedelsverket som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Water Research.

Almedalen 2016 – skog, demens, energi, hälsa, skola och forskning

2016-06-27
Almedalsveckan är en av Sveriges största politiska mötesplatser. Från Umeå universitet delar ett gäng forskare och lärare med sig av sina kunskaper i olika arrangemang. Även tillträdande duon rektor Hans Adolfsson och prorektor Katrine Åhlström Riklund kommer att finnas på plats.

Kunskapsprov för läkare med utbildning från icke EU-/EES-land

2016-06-22
I oktober startar Umeå universitet med Kunskapsprov för dig som är läkare och som har utbildats utanför EU- och EES-området. Då görs det första teoretiska delprovet och i december görs det första praktiska delprovet.

Vetenskapsradion: Zikarisk i delar av södra Europa

2016-06-15
Lyssna på Vetenskapsradion Annika Östmans intervju med Joacim Rocklöv. Riskstudien, som Joacim gjort tillsammans med forskarkollegor vid Enheten för epidemiologi och global hälsa, publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften EBioMedicine.

Umeå-forskare leder EU-initiativ om zikavirus

2016-06-14
Umeå universitet ska koordinera Zika Preparedness Latin American Network (ZikaPLAN), ett unikt internationellt konsortium för zikaforskning. I det nya EU-finansierade Horisont 2020 projektet ingår 25 forskningsinstitut i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien. Under en fyraårsperiod ska Zika...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Stina Back
2008-10-21

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus
901 87 Umeå 

Besöksadress
Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4trp

Kontaktformulär

Prefekt

Ulf Näslund
Medicin

Biträdande prefekt

Bo Carlberg
Medicin

Prenumerera på RSS-nyheter

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på våra nyheter i RSS-format
RSS-nyheter

Fler RSS-flöden från
Umeå universitet