Till umu.se

Nyheter från institutionen

Långa arbetsdagar kan öka risken för slaganfall

2015-08-20
Arbetstidens längd är en viktig riskfaktor för slaganfall och även i viss mån för kranskärlssjukdom. Det konstaterar Urban Janlert, professor vid Umeå universitet, i en kommentar i tidskriften Lancet.

Avgaser ökar risken för demens

2015-08-05
Personer som bor i områden med mycket avgaser löper en större risk att utveckla demenssjukdom än de som bor på platser med renare luft. Detta enligt en studie ledd av Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet. Resultaten publiceras i tidskriften Environmental Health Perspectives...

Hundratals räddade av asbestförbud

2015-07-27
Det totalförbud mot asbest, som infördes för mer än 30 år sedan, har räddat hundratals byggnadsarbetare från cancer i lungorna. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Folkhälsomyndigheten: Bättre beredskap kan sänka dödlighet vid höga temperaturer

2015-07-02
Ett varningssystem för höga temperaturer kopplat till en handlingsplan kan komma att minska dödligheten i framtida värmeböljor i Sverige, visar en kunskapssammanställning från Folkhälsomyndigheten, som tagits fram av forskare vid enheten för yrkes- och miljömedicin, Institutionen för folkhälsa och k...

Problemlösare får pris från Läkaresällskapet

2015-06-30
Jens Boman, verksamhetschef vid Infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, är en av årets Lennmalmspristagare för sin forskning om sexuellt överförda infektioner.

Uppdaterat: Umeå universitet på Almedalsveckan 2015

2015-06-25
Almedalsveckan har under åren utvecklats till att bli en av Sveriges största politiska mötesplatser. I år går händelsen av stapeln 28 juni–5 juli och självklart är Umeå universitet representerat även i år. Här listas några av de namn som återfinns i programmet och har anknytning till universitetet.

Klimatförändringarna kan utradera hälsovinster – eller bli en möjlighet för den globala hälsan

2015-06-23
Det hot klimatförändringarna utgör mot människors hälsa är så stort att de skulle kunna utradera de hälsorelaterade framsteg som har gjorts de senaste 50 åren. Men att ge sig i kast med klimatförändringarna kan utgöra stora möjligheter för den globala hälsan. Det konstateras i en stor internationell...

Hög kvalitet för magisterprogrammet i arbetsliv och hälsa

2015-06-11
Magisterprogrammet i arbetsliv och hälsa vid Umeå universitet fick för drygt ett år sedan bristande kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärdering. Efter analyser och åtgärdsprogram uppfylls nu kvalitetskraven för högre utbildning och Universitetskanslersämbetet ger därmed omdömet hög kvalitet.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Stina Back
2008-10-21

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus
901 87 Umeå 

Besöksadress
Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4trp

Kontaktformulär

Prefekt

Ulf Näslund
Medicin

Ställföreträdande prefekt

Bo Carlberg
Medicin

Prenumerera på RSS-nyheter

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på våra nyheter i RSS-format
RSS-nyheter

Fler RSS-flöden från
Umeå universitet