Nyheter från institutionen

Umeåforskare kastar nytt ljus över dödsorsaker i utvecklingsländer

2014-10-29
INDEPTH-nätverket och Världshälsoorganisationen, WHO, publicerar i dag resultaten från den största datainsamlingen någonsin om hälsa och dödsfall i länder i Afrika och Asien, där detta tidigare inte har registrerats. Peter Byass, professor i global hälsa vid Umeå universitet, är en av de forskare so...

Hedersdoktor Denis Mukwege får Sacharov-priset

2014-10-28
Läkaren Denis Mukwege hedras med EU-parlamentets Sacharovpris. Han får priset för sin kamp för kvinnors rättigheter och mot sexuellt våld i hemlandet Kongo.

Tryckande sol orsakar hälsoproblem bland sockerrörsarbetare

2014-10-23
Hårt arbete under en het sol orsakar hälsoproblem för sockerrörsarbetare i Costa Rica, exempelvis i form av huvudvärk, illamående och njurpåverkan. Förekomsten av besvär förväntas dessutom öka i takt med de pågående klimatförändringarna, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Avgaser ökar risken för havandeskapsförgiftning

2014-10-23
Luftföroreningar under graviditeten kan kopplas till både havandeskapsförgiftning och att barnet föds för tidigt. Däremot tycks föroreningarna inte öka risken för att barnet ska drabbas av astmasjukdom under småbarnsperioden, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Får 100 000 kronor till celiakiforskning

2014-10-17
Fredinah Namatovu, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, har tilldelats 100 000 kronor i forskningsanslag av Svenska Celiakiförbundet.

Dyrt att bli sjuk i Vietnam

2014-10-07
Risken att drabbas av katastrofala privata sjukvårdsutgifter och därför hamna under fattigdomsgränsen, är stor för äldre-hushållen i Vietnam. Det visar Curt Löfgren i en avhandling som försvaras vid Umeå universitet den 10 oktober.

Bakslag för förebyggande kostråd mot glutenintolerans hos högriskbarn

2014-10-02
Barn som har hög risk att drabbas av glutenintolerans får inte minskad risk att utveckla sjukdomen, trots förebyggande behandling med små doser gluten när de är fyra till sex månader gamla. Detta enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Stressade får återhämtning i skogen

2014-09-25
Vistelser i skog och mark lindrar besvär och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det konstaterar Elisabet Sonntag-Öström i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet, den 30 september.

Sidansvarig: Lena Mustonen
2008-10-21

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus