Till umu.se

Nyheter från institutionen

Förebyggande hälsoundersökningar intresserar forskare i Kina

2016-10-27
Västerbottens hälsoundersökningar var en lyckosam satsning med höga deltagarsiffror och goda resultat. Nu reser forskare vid Umeå universitet till Kina för att diskutera hur kroniska sjukdomar kan förebyggas.

Nationell konferens - global hälsa inom landets alla medicinska utbildningar

2016-10-26
Krafttag tas för att stärka olika aspekter av global hälsa inom de medicinska utbildningarna i Sverige, vid den nationella konferensen Swedish Global Health Education Conference som hålls 26-27 oktober, vid Umeå universitet.

Konsortium ska bygga hållbar latinamerikansk beredskap mot zika

2016-10-25
Umeå universitet är en av 25 ledande forsknings- och folkhälsoorganisationer från Latinamerika, Nordamerika, Afrika, Asien och Europa som samlats i Recife, Brasilien, för lanseringen av ZikaPLAN (Zika Preparedness Latin American Network).

Paleolitisk kost minskar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom

2016-10-25
Flera studier gjorda vid Umeå universitet visar att paleolitisk kost förbättrar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som exempelvis övervikt, leverfett, insulinkänslighet, blodfetter och blodtryck. Detta enligt en avhandling av Julia Otten vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Klinisk forskarkarriär vid WCMM - kombinerade biträdande universitetslektorat öppna för ansökan

2016-10-24
Två olika typer av karriärtjänst som biträdande universitetslektor (BUL) vid Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) vid Umeå universitet är nu öppna för ansökan - BUL i kombination med ST eller anställning som specialistutbildad läkare eller tandläkare i valfri specialitet. WCMM söker Walle...

TIME uppmärksammar Umeåutvecklad träningsapp mot inkontinens

2016-10-12
I den amerikanska nyhetstidningen TIME beskrivs den Umeåutvecklade träningsappen Tät. Träningsappen mot inkontinens har utvecklats av forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Enheten för allmänmedicin. I artikeln intervjuas Ina Asklund, distriktsläkare i Krokom, Jämtland och dok...

Fika efter en forskare på lördag

2016-10-06
På lördag är det återigen dags för den populärvetenskapliga föreläsningserien Fika efter en forskare på Väven. Gästerna bjuds på finfika, får en chans att träffa forskare och lära sig om sjuka hus, Parkinsons, barnkost och zikavirus.

Läkartidningen: Barn till pappor som rökt i tonåren hade ökad risk för astma

2016-10-06
I ett egenreferat beskriver Lennart Bråback, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, resultaten i en studie där de undersökt om rökning och andra exponeringar före befruktningen påverkar risken för astma i nästa generation. Studien visade bland annat att barn till pappor som rökt enbart för...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Stina Back
2008-10-21

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Norrlands universitetssjukhus
901 87 Umeå 

Besöksadress
Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1A, 4trp

Kontaktformulär

Prefekt

Ulf Näslund
Medicin

Biträdande prefekt

Bo Carlberg
Medicin

Prenumerera på RSS-nyheter

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på våra nyheter i RSS-format
RSS-nyheter

Fler RSS-flöden från
Umeå universitet