Till umu.se

Ta cykeln till jobbet

[2017-09-25] Om alla Stockholmare som kan cykla till jobbet inom 30 minuter, skulle göra det och lämna bilen hemma kunde vi spara 80 liv!

Många är fördelarna med att välja cykel framför bil. Läs mer om senaste forskningen på området här:
Länk till artikel på SVT Nyheter

I Vetenskapens värld den 25 september tas just detta ämne upp:
Länk till SVT Play, Vetenskapens värld

Här hittar du en av de artiklar som ligger till grund för resultaten:Länk till artikel

Regler för arbete i kyla efterfrågas

[2017-09-20] De skador man får av vibrerande verktyg och vid arbete i kyla är likartade. Det har man kunnat konstatera vid Yrkes- och miljömedicin där dessa problem har studerats.

Läs mer och lyssna på inslaget i p4 Västerbotten där vår doktorand, Daniel Carlsson, intervjuas.

Länk till SR, p4 Västerbotten.

Klimatförändringarna påverkar vår hälsa

[2017-08-30] Hur påverkas människor av de ökande temperaturer som förväntas med klimatförändringarnas framfart? Bland annat detta pratar man om i programmet Klotet som sänds inom ramen för Vetenskapsradion.

Hur påverkas människors hälsa idag och hur det kommer att se ut i Sverige och Europa i framtiden? Var kommer vi att kunna bo?
I inslaget om den dödliga hettan i områdena i Nordafrika och Mellanöstern kommenterade Christofer Åström, Postdoktor på Yrkes- och miljömedicin tillsammans med Professor Thomas Elmqvist vid Stockholms universitet.

Länk till programmet på Sveriges Radio

Nytt cykelprojekt på gång i Umeå

[2017-08-30] Kan man cykla ifrån trafikföreningarna? Det hoppas vi få svar på nu när cykelprojektet "Tål man luftföroreningar bättre om man cyklar?" drar igång i centrala Umeå.

Deltagarna i studien kommer att få cykla och vila i närheten av den tungt trafikerade Västra Esplanaden. Genom provtagning före och efter, tror Yrkes- och miljömedicin, som är ansvariga för studien, att man kan få svar på frågan "Tål man luftföroreningar bättre om man cyklar?" 

Läs artikeln i sin helhet på P4 Västerbotten och lyssna på inslaget där Bertil Forsberg berättar mer.

Länk till artikel på sverigesradio.se

Ett nytt nummer av summerat har landat!

[2017-06-15] Vi summerar vårterminen med ett rykande färskt nummer av vår nyhetstidning summerat.

Vårt nyhetsbrev distribueras två gånger per år, primärt i elektroniskt format.

LÄNK TILL SUMMERAT

Den ger en sammanfattning av vad som hänt det senaste halvåret inom vårt forskningsområde i allmänhet och Yrkes- och miljömedicins verksamhet i Umeå i synnerhet.

Man kommer även att hitta ett kalendarium och information kring ett urval av kommande evenemang där Yrkes- och miljömedicin är arrangör eller involverade som medverkande.

Om man är intresserad, kan man anmäla sig och på så vis få nyhetsbrevet skickat som pdf via e-post. Skicka i så fall ett meddelande till Kristina Lindblom.


Sidansvarig: Bertil Forsberg

Utskriftsversion

Aktuella publikationer och rapporter

Rapporter

Disputationer

Publikationer


Tidigare nyheter

[2017-05-22] Värmerelaterad ohälsa kommer att öka och framförallt bland äldre

[2017-04-04] Vart femte barn uppger matöverkänslighet men många saknar en korrekt diagnos

Biltunnlar ger extrema halter

Nya rön om luftföroreningar

Vedrök bakom förtida död

Umeåfynd om avgaser och demens bekräftas i Kanada

Nytt nummer av summerat uteHur påverkas arbetsmiljön, den fysiska aktiviteten, hälsan och produktiviteten i en aktivitetsbaserad kontorsmiljö?"Vibrationsstickan" ett hjälpmedel vid riskbedömningSkärpta regler kan få bort vanligaste arbetsskadanFler riskbedömningar i arbetslivet med uppfräschad vibrationsdatabasNästan 37 miljoner till forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärdBarn till pappor som rökt i tonåren löper större risk att drabbas av astma

Miljömedicinskt möte 2016
Stora samhällsvinster om bilister börjar cyklaFör vissa är stadens luftkvalitet extra viktigVägdamm under våren påverker Umeåbarnens lungor enligt ny studieHälsokonsekvenser i fokus vid klimatseminarier i AlmedalenFörsta numret av summeratLuftföroreningar påverkar barns och ungas psykiska hälsaNy SVU-rapport: Tidsmässiga samband mellan nederbörd, råvattenkvalitet och magsjukaAvgaser viktig faktor bakom demensForskningsrådet Formas har beviljat Hans Orru 3 miljoner kr 2016-2018 för ett projekt om nanopartiklar.AFA har beviljat Hans Pettersson 1.8 miljoner 2016-2017 för ett projekt om kyla, buller och hjärt-kärlsjukdom. Forskare undersöker sambandet mellan luftföroreningar, hälsa och välfärd.Artikel om Eva Rönmark, Modigpriset och OLIN 30 år i Insikt Norrbotten, nr 4 2015Eva Rönmark, adjungerad professor vid Yrkes- och miljömedicin, har tilldelats Margareta och Eric Modigs pris 2015. (extern länk, nsd.se)Stor svensk studie visar att mormors rökning under graviditeten ökar risken för astma.Avgaser ökar risken för demens enligt en ny studie från Umeå av Anna Oudin m fl.Nyhetsarkiv - tidigare nyheter från Yrkes- och miljömedicin