Till umu.se

Välkommen till Yrkes- och miljömedicin

Ta cykeln till jobbet

[2017-09-25] Om alla Stockholmare som kan cykla till jobbet inom 30 minuter, skulle göra det och lämna bilen hemma kunde vi spara 80 liv!

Många är fördelarna med att välja cykel framför bil. Läs mer om senaste forskningen på området här:
Länk till artikel på SVT Nyheter

I Vetenskapens värld den 25 september tas just detta ämne upp:
Länk till SVT Play, Vetenskapens värld

Här hittar du en av de artiklar som ligger till grund för resultaten:Länk till artikel

Regler för arbete i kyla efterfrågas

[2017-09-20] De skador man får av vibrerande verktyg och vid arbete i kyla är likartade. Det har man kunnat konstatera vid Yrkes- och miljömedicin där dessa problem har studerats.

Läs mer och lyssna på inslaget i p4 Västerbotten där vår doktorand, Daniel Carlsson, intervjuas.

Länk till SR, p4 Västerbotten.

Klimatförändringarna påverkar vår hälsa

[2017-08-30] Hur påverkas människor av de ökande temperaturer som förväntas med klimatförändringarnas framfart? Bland annat detta pratar man om i programmet Klotet som sänds inom ramen för Vetenskapsradion.

Hur påverkas människors hälsa idag och hur det kommer att se ut i Sverige och Europa i framtiden? Var kommer vi att kunna bo?
I inslaget om den dödliga hettan i områdena i Nordafrika och Mellanöstern kommenterade Christofer Åström, Postdoktor på Yrkes- och miljömedicin tillsammans med Professor Thomas Elmqvist vid Stockholms universitet.

Länk till programmet på Sveriges Radio

Nytt cykelprojekt på gång i Umeå

[2017-08-30] Kan man cykla ifrån trafikföreningarna? Det hoppas vi få svar på nu när cykelprojektet "Tål man luftföroreningar bättre om man cyklar?" drar igång i centrala Umeå.

Deltagarna i studien kommer att få cykla och vila i närheten av den tungt trafikerade Västra Esplanaden. Genom provtagning före och efter, tror Yrkes- och miljömedicin, som är ansvariga för studien, att man kan få svar på frågan "Tål man luftföroreningar bättre om man cyklar?" 

Läs artikeln i sin helhet på P4 Västerbotten och lyssna på inslaget där Bertil Forsberg berättar mer.

Länk till artikel på sverigesradio.se

Ett nytt nummer av summerat har landat!

[2017-06-15] Vi summerar vårterminen med ett rykande färskt nummer av vår nyhetstidning summerat.

Vårt nyhetsbrev distribueras två gånger per år, primärt i elektroniskt format.

LÄNK TILL SUMMERAT

Den ger en sammanfattning av vad som hänt det senaste halvåret inom vårt forskningsområde i allmänhet och Yrkes- och miljömedicins verksamhet i Umeå i synnerhet.

Man kommer även att hitta ett kalendarium och information kring ett urval av kommande evenemang där Yrkes- och miljömedicin är arrangör eller involverade som medverkande.

Om man är intresserad, kan man anmäla sig och på så vis få nyhetsbrevet skickat som pdf via e-post. Skicka i så fall ett meddelande till Kristina Lindblom.


Sidansvarig: Bertil Forsberg

Utskriftsversion

Vår vision

Vår verksamhet ska leda till bättre hälsa genom ökad kunskap om riskfaktorer och förebyggande av ohälsa. Vi åstadkommer detta genom forskning, utbildning och samverkan.

Läs mer om enheten här

Nästan en tredjedel av Stockholms bilpendlare skulle kunna cykla till jobbet och ändå få max en halvtimme i pendlingstid – det skulle minska utsläppen rejält. KITs reporter testar hur långt hon kommer på 30 min.

Se filmen här